Static IMG (Flash replacement)

IconNovinky

aktuálne novinky a oznamy



28 Nov 2016 12:50
OpcDbGateway v projekte Flex4Grid

Flex4Grid je projekt spolufinancovaný Európskou úniou v rámcovom programe pre výskum a inovácie Horizont 2020 v kategórii "Inovačná akcia". Jeho cieľom je vytvorenie systému verejných dát a služieb umožňujúceho novú koncepciu riadenia flexibility spotrebiteľa prípadne zároveň aj výrobcu elektrickej energie (tzv. prosumera) využívajúceho "cloud computing" pre riadenie elektrickej siete a pre otvorenie infraštruktúry distribučných spoločností pre agregátorov.

Inovačné akcie môžu byť zamerané na inovácie existujúcich výrobkov prípadne ich využitie v nových aplikáciách. Jedným z produktov, ktoré majú byť využité vo Flex4Grid, je aj náš softvérový produkt OpcDbGateway .

Flex4Grid infraštruktúra pozostáva z hardvérových lokálnych brán umiestnených u jednotlivých prosumerov a z rozsiahleho systému webových služieb v cloude. Systém má slúžiť pre rôzne kategórie prosumerov - pre domácnosti, ktoré buď len spotrebúvajú energiu alebo ju aj vyrábajú napr. s využitím fotovoltických panelov. Pre kategóriu domácich prosumerov sú určené brány realizované pomocou známych modulov Raspberry Pi. Ďalšou kategóriou sú veľkí prosumeri s inteligentnými systémami riadenia budov napr. podľa štandardu KNX. Pre tieto systémy môže byť použitá brána na PC s operačným systémom Windows. Pre väčšinu systémov riadenia budov je k dispozícii softvérová aplikácia OPC server, ktorý zabezpečuje konverziu natívnej komunikácie na komunikáciu podľa štandardu OPC. Výhodou lokálnej brány, ktorá obsahuje OPC klientsku aplikáciu je to, že dokáže spolupracovať s inteligentnými systémami riadenia budov od rôznych dodávateľov prostredníctvom OPC komunikácie. Práve tu sa uplatňuje OpcDbGateway, ktorý obsahuje OPC klientsku aplikáciu.

V rámci inteligentného systému riadenia budovy zvyčajne existuje veľmi veľký počet monitorovaných alebo riadených dátových bodov. Konfigurátor OPC servera zvyčajne dokáže automaticky identifikovať tieto dátové body a vytvoriť tak adresný priestor OPC servera. Pre ďalšie spracovanie informácii z dátových bodov je potrebné jednoduchým efektívnym spôsobom nakonfigurovať OPC klienta. Tu sa uplatní konfiguračná aplikácia OpcDbGateway, ktorá dátové body integruje do konfigurácie OpcDbGateway.
Lokálne brány komunikujú so softvérovými modulmi v cloude predovšetkým prostredníctvom MQTT publish /subscribe protokolu. Informácie z monitoringu dátových bodov sú prenášane do MQTT brokerav cloude ako JSON správy. V OpcDbGateway je možné pre tento účel využiť dva spôsoby:
- Konfigurovateľný "event" pre periodické štartovanie externej aplikácie MQTT klienta na základe konfigurovaného trigra
- Užívateľský rozširovací modul (DLL) výkonnej aplikácie OpcDbGateway
Komunikáciu v pačnom smere je možné zabezpečiť len pomocou užívateľskeho rozširovacieho modulu, ktorý zabezpeči transformáciu JSON správ z MQTT brokera do procesu výkonnej aplikácie OpcDbGateway.

Implementácia užívateľského rozširovacieho modulu pre OpcDbGateway pre MQTT komunikáciu umožňuje použiť OpcDbGateway aj pre ďalšie IoT a IIoT aplikácie.



späť na zoznam



Flex4Grid - Horizon 2020 project
News
16.06.2020
V rámci aplikácii internetu vecí (IoT) je možné OpcDbGateway využiť na lokálne predspracovanie dát. Ich vizualizáciu je možné pripraviť s využitím aplikácie Microsoft Power BI Desktop a ich prenos do cloudu prostredníctvom "Power BI on-premises data gateway" kde Power BI služba umožňuje prístup k nim cez web a natívne mobilné aplikácie. Prečítajte si o tom článok Použitie OpcDbGateway a Power BI pre IoT.
06.06.2020
Platforma Power BI poskytuje interaktívnu vizualizáciu údajov so samoobslužnými funkciami. ...
03.07.2019
O projekte s názvom Flex4Grid spolufinancovanom z EK v rámci výskumno-vývojového programu Horizont 2020 na ktorom sme sa podieľali, bol v karentovanom časopise IEEE Access nedávno zverejnený článok s názvom Residential Flexibility Management: A Case Study in Distribution Networks.